Шефът на охранителна полиция Бургас Костадин Цоцомански награди победителите от регионалния спортен празник на Спешъл Олимпикс в крайморския град. Състезанията по футбол и народна топка се състояха в бургаското СОУ “Иван Вазов” и нямаше да бъдат възможни без подкрепата на Павлина Алексиева от регионалния инспекторат. На провелите се на 9 май игри взеха участие общо шест отбора. Три по народна топка и три по футбол.

След напрегнати срещи първо място по футбол завоюваха представителите на ОУ “Васил Левски”. След тях се наредиха отборите на СОУ “Иван Вазов”и ПУ “Минко Неволин”, Карнобат.

Крайният резултат от състезанията по народна топка бе съвсем друг.Гостите от ПУ “Минко Неволин”, Карнобат показаха класа и заслужено грабнаха първото място. Въпреки усилията си състезателите от основно училище “Васил Левски” се класираха на втора позиция, а трети останаха домакините.

Сериозна подкрепа на празника оказа и пресаташето на ОДП Бургас Цветелина Рандева.

Важна част от регионалните състезания бе изпращането на представителя на Бургас за Летните Олимпийски Игри на Спешъл Олимпикс в Атина. Верни приятели и фенове изпратиха Анета Захариева за Гърция, пожелавайки й смелост и върхови постижения. Анета ще се бори за злато на тенис масата. Световните Летни Игри на Спешъл Олимпикс ще се проведат в Атина между 25 юни и 4 юли 2011.

Игрите се провеждат като част от Европейската Футболна Седмица на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия. Очаква се тази година в нея ще вземат участие над 50 000 атлета от 58 държави. Футболната седмица е една изключително важна инициатива, стремяща се да промени тъжната статистика, показваща, че само едно от 500 деца с интелектуални затруднения може да се докосне до магията на най-играната и харесвана игра в света. Причината за това е, че връстниците на децата с интелектуално затруднения в огромната си част ги виждат като “различни” или  “неспособни”.

Заповядайте на нашите регионални спортни празници, нека докажем величието и обединителната сила на спорта  и че в неговото лоно има място за всички – били те с или без интелектуални затруднения.