ЕВРОПЕЙСКА БАСКЕТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2017

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ: „ВЪРЖИ СИ ВРЪЗКИ – СПОДЕЛИ УСЕЩАНЕТО – СТАНИ FAN.BG!“

КЛЮЧОВИ ПОСЛАНИЯ НА КАМПАНИЯТА: РАЗЛИЧИЯ, ВРЪЗКИ, СПОДЕЛЯНЕ

София, 23 ноември 2017

Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига и ФИБА Европа стартират за единадесета поредна година Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс в периода от 24 ноември до3декември 2017г.

Благодарение на  подкрепата на  ФИБА Европа, както и на проекта на Евролигата "One Team", повече от 25 национални баскетболни федерации и професионални лиги  и 60 професионални баскетболни клуба от България и цяла Европа 14-та поредна година ще споделят усещането с 19,000+ атлети с интелектуални затруднения от 35 държави в 250 местни и национални баскетболни събития и 20 семинари за треньори по време на Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс .

Девид Еванджелиста (Президент на Спешъл Олимпикс Европа): „Днес, баскетболната програма на Спешъл Олимпикс приобщава 58551 атлета с интелектуални затруднения играят баскетбол в Европа, от който 28285 на възраст между 8-15 години и 19102 жени. Тази година нашият фокус е инициативата „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО“ – вдъхновяваща приобщаваща платформа“.

"За поредна година ФИБА Европа се вълнуваме да подкрепим Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. За мен тя е празник на баскетбола в Европа, достъпността на баскетбола за всеки, демонстрация на включването. Това са и нашите ценности – ценносите на ФИБА. Впечатлен съм, че Спешъл Олимпикс развива Мини баскетбола и баскетбола 3 на 3, които така бързо преобразяват баскетболния пейзаж, отваряйки баскетболната общност за още повече играчи." - Камил Новак (Изпълнителен директор на ФИБА).

"Радваме се да продължим партньорството със Спешъл Олимпикс в името на интеграцията чрез баскетбол по време на мачовете от нашата седмица Един отбор (One Team Week), включваща всичките ни 40 отбора. Ние, Европейската баскетболна лига, празнуваме продължаващата социална дейност, с която нашите отбори допринасят за развитието на своите общности чрез нашата социална програма - Един отбор. Спешъл Олимпикс използва силата на спорта, за да създава възможности за включване в обществото - това послание ние напълно споделяме. За поредна година, заедно правим значима и положителна промяна в живота на мнозина."Джорди Бартомеу (Президент на Европейската баскетболна лига).

В периода 24 ноември – 03 декември 2017 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига организират промоционална камапния в  подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2017. Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола.

В рамките на Европейската баскетболна седмица Ресурсен център София град съвместно със Спешъл Олимпикс България организира баскетболен турнир който ще се проведе на 2 декември 2017г от 09.00 часа до 13.00 часа в баскетболната зала на Националния стадион „Васил Левски“.

На 24 ноември 2017, по време на мача срещу Финландия, баскетболистите от националния отбор ще носят върху своите екипи лентички в подкрепа на каузата спортът да бъде достъпен за всички, включително за децата и хората със специални нужди. Лентичките ще бъдат с надпис „Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България". Очаква се кампанията да продължи в следващите кръгове на НБЛ като в нея да се включат над 200 баскетболисти, треньори и деятели в страната.